Nyelőcsősebészet

Nyomtatás
Az SZTE Sebészeti Klinikán hazánkban az elsők között a 60-as években indult a modern nyelőcső sebészet. Ezen tevékenységünk azóta is nagy hangsúlyt kap a többi általános sebészeti profil között.

A nyelőcső jóindulatú illetve funkcionális betegségeinek sebészeti kezelésében a legmodernebb, ún. minimálisan invaziv eljárásokat alkalmazzuk. Ezen új műtéti típusokat hazánkban elsőként, illetve az elsők között vezettük be. A műtéti eljárások lényege, hogy a hagyományos műtéteket a hasüreg illetve a mellüreg megnyitása nélkül, ún. laparoscopos illetve thoracoscopos módszerrel végezzük. A technika alkalmazása jelentősen csökkenti a műtéti megterhelést, lerövidíti a kórházi tartózkodást, illetve a beteg felépülési idejét. Minimálisan invaziv műtétekkel tudjuk kezelni a különböző elhelyezkedésű nyelőcső diverticulumokat (gurdélyokat), valamint a reflux megbetegedéseket, és az achalasiát (nyelőcső spasmust) is.

Másik nagy beteganyagot érintő tevékenységünk a nyelőcső rosszindulatú daganatainak kezelése. Ezen betegcsoportnál a daganat helyzetétől, lokális kiterjedésétől függően végzünk resectios műtéteket. A tápcsatorna folytonosságát gyomor- vagy vastagbél- pótlással kivitelezzük. Az incurabilis folyamatok esetén, palliatív beavatkozásként, endoscopos intubatioval állítjuk helyre a beteg nyelésképességét. A cardia (gyomorszáj) táji rosszindulatú folyamatok esetén szintén a resectios műtéteket alkalmazzuk.

A régió vezető sebészeti intézeteként feladatunk a különböző sürgősségi nyelőcsőbetegségek (perforációk, korroziv sérülések, stb.) ellátása is.

Heti rendszerességgel tartott ambuláns rendelésünkön betegeink utánkövetését illetve új betegek kivizsgálását végezzük el. Endoscopos laboratóriumunkban a legkülönbözőbb ambuláns nyelőcső beavatkozásokat végezzük, mint nyelőcső-, gyomor-tükrözés, biopszia vétel, corrosiv és pepticus stricturák tágítása, valamint nyelőcső intubáció.

Rendelési idő:
Prof. Lázár György Szerda: 9:00-13:00
Dr. Paszt Attila Péntek: 8:00-12:00
Tel.: 62/545-480, 62/545-456

2021 February 25, Thursday @ 13:25