Májsebészet

Nyomtatás
A Sebészeti klinikán 1982 óta foglalkozunk profilszerűen májsebészettel.
Az osztály működése kiterjed a máj elsődleges jó- és rosszindulatú gócos betegségeire éppúgy, mint a máj áttétes daganatainak sebészi kezelésére.
Különösen nagy tapasztalatokkal rendelkezünk a jóindulatú gócos májbetegségek műtéteiben, valamint a májtályogok komplex kezelésében.
Az osztály olyan belgyógyászati-hepatológiai, onkológiai, radiológiai diagnosztikus és terápiás háttérrel rendelkezik, amely a máj daganatos betegséginek komplex kezelését lehetővé teszi.
Osztályunk nagy számban konzultál és kezel és gondoz májzsugorodás talaján kialakult asciteszes beteget is.

Az osztály hátterében hepatológiai profil ambulancia működik:

Rendelési idő:

Szerda: 8-12 óra
Rendel: Prof. Dr. Petri András egyetemi tanár
Elérhetőség: 06 62 545455, e-mail: pa@surg.szote.u-szeged.hu

Műtét alatt: A beavatkozás során – különösen kiterjesztett májműtét-csonkolás esetén – a fokozottabb vérzés jelenthet kockázatot. Ez szükségessé teheti a műtét alatt a transzfúzió (vérkészítmény) adását is.
Műtét után: Jelentős mértékű utóvérzés újabb műtéti feltárást tehet szükségessé, hogy annak forrását biztonsággal elláthassuk.
A csonkolt májállomány felszínéről epeszivárgás indulhat meg, amely az esetek túlnyomó részében néhány napon belül megszűnik. Jelentősebb mennyiségű, napi 4-500 ml-t meghaladó epeürülés újabb műtétet tehet szükségessé, melynek során a szivárgó epeutat elvarrjuk.
Epeszivárgás következtében kialakult epegyülem, nagyobb vérömleny, vagy elhalt májszövet felülfertőződése esetén a rekesz alatt vagy a máj környezetében tályog alakulhat ki. Ennek elsődleges megoldása ultrahang vezérelt punkcióval történik, de ha a lebocsátás nem jár sikerrel, újabb műtétre is sor kerülhet.
Mivel a máj a rekesz alatt helyezkedik el, a műtétet követően különböző tüdőszövődmények is kialakulhatnak, mint a mellűri folyadékgyülem vagy a tüdőgyulladás. Bizonyos esetekben a gyomor-bélrendszer átmeneti hűdése, azaz mozgási zavarai is jelentkezhetnek. Ez utóbbiak gyógyszeres terápiával könnyen rendezhetők.
A májcsonkolást követő legsúlyosabb szövődmény a májelégtelenség kialakulása. Ez általában előrehaladott májzsugor (cirrhosis) esetében lép fel, ha a tumor miatti kiterjesztett csonkolás után a visszamaradt májállomány mennyisége nem elegendő a legszükségesebb funkciók ellátására. Mindehhez sokszor veseelégtelenség is társul. A májelégtelenség kezelése intenzív osztályon, gyógyszeres terápiával történik, ám az esetek egy részében a folyamat halálos kimenetelű. Nagy májcsonkolások után az átmeneti májfunkciós zavar csaknem természetes.
2021 February 25, Thursday @ 13:25