Hasfali sérv

Nyomtatás

Hasfali sérv miatt végzett műtétek

Igen tisztelt Betegünk!
A beavatkozáshoz, amelyet Önön tervezünk, szükséges a beleegyezése. Ahhoz, hogy Ön dönteni tudjon, az alábbi ismertetéssel szeretnénk segítségére lenni a betegségéről, valamint a beavatkozás módjáról, jelentőségéről, következményeiről és a szóba jöhető szövődményekről.

A betegség

Az elvégzett vizsgálatok alapján Önnek hasfali sérve van.
A hasfali sérvek lehetnek veleszületettek és szerzettek. Veleszületett a gyermekek köldöksérve, s szerzettek a többi hasfali sérvféleségek, amelyek oka lehet fizikai megterhelés, elhízás, sérülés vagy korábbi műtéti beavatkozás.
Ezekben a sérvekben a sérvkapun keresztül hasüregi képletek kerülhetnek a sérvtömlőbe, ami a hasfal körülírt elődomborodását okozza.
A betegség veszélyei és a kezelés lehetőségei
A hasfali sérv legsúlyosabb szövődménye a sérvkizáródás, amikor a sérvkapu a sérvtartalmat erősen leszorítja, így bélelzáródás, bélfal elhalása, hashártyagyulladás, bélbénulás jöhet létre. Ezek életveszélyt jelentenek. Látszólag ártatlan hasfali sérvek egyéb, súlyosabb hasüregi megbetegedések kísérői is lehetnek. A sérvet a szövődmények bekövetkezése előtt tanácsos operálni. Az magától soha meg nem szűnik, idővel egyre nagyobb lesz. A sérvkötők, haskötők segédeszközök, a betegséget nem gyógyítják.

A műtét

A műtét általában csak altatásban végezhető el, gerincvelői vagy helyi érzéstelenítés csak igen ritkán alkalmazható. A műtét során a sérv helyének megfelelő metszésből történik a sérvtartalom, sérvtömlő és a sérvkapu feltárása. Ezután következik a sérvtartalom visszahelyezése a hasüregbe, a sérvtömlő eltávolítása és a sérvkapu zárása. A sérvkapu nagyságától függően, zárása történhet varratokkal vagy beültetett műanyaghálókkal. Ha a műtét kizáródott sérv miatt történt és a kizáródott szervrészletek elhaltak, azok eltávolítása szükséges. Ha az elhalás beleken következett be, új összeköttetés készítésével történik az emésztőcsatorna folytonosságának helyreállítása, igen ritkán szükségessé válhat a bél hasfalra történő kihelyezése is. A műtét időtartama a műtét során talált elváltozásoktól függ, előre meg-határozhatatlan.

Műtét utáni időszak

Választott időpontban végzett, szövődménymentes műtétek után nem szükséges különleges műtét utáni megfigyelés és kezelés, legfeljebb fájdalomcsillapítás, így műtét utáni őrző részlegen vagy intenzív osztályon történő elhelyezés indokolatlan. A műtét során a sebbe behelyezett műanyagcsövek, a hozzájuk csatlakoztatott szívó palackok vagy váladékgyűjtő zacskók kezelése egyszerű, így nem igényel állandó felügyeletet. Ha a műtét kizárt sérv miatt történt és hasi szervek részleges eltávolítására is sor került, a műtét után őrző részlegen vagy intenzív osztályon történhet az elhelyezés, ahol a folyamatos megfigyelés, őrzés biztosított.
A műtét során behelyezett műanyagcsövek akkor kerülnek eltávolításra, amikor már seb-váladékot nem vezetnek, a varratszedés zavartalan sebgyógyulás után a műtét utáni 7. napon megtörténhet, de ha a sebgyógyulás zavart, később. Az intézetből történő eltávozás a varratszedés után többnyire lehetséges.

Lehetséges szövődmények

Valamely beavatkozás abszolút veszélymentességét egyetlen orvos sem garantálhatja. A hasfali sérvek műtéti megoldásai során a súlyos műtéti szövődmények ritkák, de kialakulhatnak (pl. szerv, ideg, érsérülés, utóvérzés). A műtét után az orvosi beavatkozás általános veszélyei, pl. fertőzések, thrombosisok, embóliák előfordulhatnak. Nagyobb a veszély, ha a sérv kizáródott, különösen, ha a kizáródás óta hosszabb idő telt el. Nehezíti a sebész dolgát a nagyfokú elhízottság.
Eredményes és jól végzett műtét után is előfordulhat a sérv kiújulása. Utóbbi előfordulásának gyakorisága nagymértékben függ attól, hogy a beteg az orvos utasításait megtartja-e.