Emlősebészet

Nyomtatás
Klinikánkon az emlősebészeti tevékenység magas szakmai színvonalon történő művelése is több évtizedes múltra tekint vissza. Tevékenységünk elsősorban ún. onkológiai sebészetet, a jó- és rosszindulatú emlődaganatok kezelését jelenti.

Az emlőrák Európában is, és hazánkban is az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. A magyarországi és nemzetközi magas rákhalálozás csökkentésének jelenlegi leghatásosabb módja a másodlagos megelőzés, a betegség korai felismerése és gyógyítása, mely a halálozási arány radikális csökkentését eredményezheti. A daganatos megbetegedések alapvető terápiás módszerei közül napjainkban a sebészet egymagában vagy más terápiás eljárásokkal tud valamit tenni a beteg teljes gyógyulása érdekében. A nemzeti emlőrák szűrő program elindulását követően az országban az elsők között ismertük fel ezen betegség kezelésének fontosságát, és az új kezelési módszerek bevezetésének szükségességét. Önálló emlősebészeti profilt és hozzá kapcsolódó sebészcsoportot, valamint emlősebészeti osztályt alakítottunk ki a szegedi Sebészeti Klinikán belül. Megalakult továbbá az egyetemen az emlőrák diagnosztikájával és komplex kezelésével foglalkozó munkacsoport is, melynek tagjai a szakterületen legnagyobb tapasztalatokkal rendelkező radiológusok, patológusok, izotóp diagnoszták, onkológusok és sebészek. A munkacsoport kiváló teljesítményének köszönhetően megkapta Magyarországon elsőként az európai akkreditációt, az ún. Breast Cancer Unit címet az emlőrák kezelésével foglalkozó európai tudományos társaságtól (EUSOMA).

Napjainkban a világ élvonalához tartozó sebészeti intézményekhez hasonlóan rendelkezünk mindazon műszerekkel, eljárásokkal és személyi tapasztalatokka,l amelyek a legmodernebb sebészeti kezelést teszik lehetővé. A hagyományos – tapintható emlő- daganatok – sebészetén kívül az elmúlt években fokozott hangsúlyt fektettünk a szűrésen kiemelt korai, nem tapintható emlődaganatok, illetve daganat megelőző állapotok sebészi módszereinek fejlesztésére.

A daganatos folyamat biológiájának figyelembevételével egyre inkább a szervmegtartó műtéteket alkalmazzuk, melyek a betegek számára szignifikánsan kisebb megterhelést, műtéti utáni fájdalmat és egyéb szövődményeket okoznak a nem elhanyagolható kozmetikai előnyök mellett.

Nemzetközi adatok és saját eredményeink alapján megállapíthatjuk, hogy a szűrésen kiemelt nem tapintható emlőrákok jelentős része lokális betegségnek tekinthető. A nem tapintható emlőrákok sebészi kezelésében is az elsődleges cél a daganat onkológiailag megfelelő eltávolítása és stádium meghatározása a beteg számára kisebb megterhelést jelentő módszerek alkalmazásával. Az intraoperatív gamma szonda alkalmazásával Magyarországon elsők között vezettünk be egy új jelölési és műtéti technikát (Radioizotópos nem tapintható elváltozás lokalizálás– Radioguided Occult Lesion Localization – ROLL), mely segítségével korai, nem tapintható emlődaganatokat biztonságosan tudunk eltávolítani. A módszer lehetőséget ad arra is, hogy a műtét során a daganat nyirok elvezetésében az első, az ún. sentinel vagy őrszem nyirokcsomót is eltávolítsuk, így a daganat stádiumára is pontos adatokat nyerhetünk. Az eljárás alkalmazásával a betegeink közel 70 %-ánál elkerülhető a korábban rutinszerűen alkalmazott hónalji blockdisszekció (az összes hónalji nyirokcsomó eltávolítása), mely komoly mellékhatásokat is okozhat betegeinknek.

A hagyományos tapintható emlő elváltozások, előrehaladott vagy ún. több gócú daganatos folyamatok kezelése során még gyakran kényszerülünk az emlő teljes eltávolítására. Ilyen esetekben azonban, egyre szélesebb körben tudunk végezni emlő helyreállító/pótló esztétikai műtéteket is.