Bemutatkozás

Nyomtatás
A Szegedi Sebészeti Klinika Magyarország egyik legnagyobb múltú sebészeti intézete. Tevékenységi köréhez tartozik az általános sebészet teljes skálája (nyelőcső-, gyomor, vastagbél-, végbél-, hasnyálmirgy-, máj-, epeút-, emlő-, endokrin sebészet) valamint mellkas-, ér- és transzplantációs sebészet. A regionális feladatok ellátása mellett jelentős részt vállal területi sürgősségi szakellátásban is.

A klinika szakmai potenciálja sokoldalúságában rejlik, mely megalapozza az itt dolgozó orvosok széleskörű szaktudását és gyakorlati tapasztalatát. Minőségi értékmérőként ezt megerősíti, hogy a Sebészeti Klinikán 1958 óta harmincnyolcan szereztek kandidátusi, heten az orvostudomány doktora tudományos fokozatot. Napjainkig 14 egyetemi tanári, valamint 27 osztályvezető főorvosi kinevezés történt az intézetből.

Az orvostudomány minden szakterülete, így a sebészet is robbanásszerű változásban van. Az új diagnosztikus és terápiás módszerek alkalmazása is egyre újabb és újabb kihívást jelent a sebészet számára. Az elmúlt évtizedben bevezetett minimálisan invazív technika mérföldkőnek tekinthető az operatív szakma fejlődésében. A módszer vitathatatlan előnyéből adódott, hogy megváltoztatta a sebészet szinte minden ágát, lecsökkentette az ápolási időt és számos hagyományos eljárást teljesen kiszorított a klinikai gyakorlatból. Klinikánk úttörő szerepet vállalt hazánkban a minimálisan invazív sebészi technika bevezetésében és elterjesztésében. Az általános és mellkassebészet területén számos új műtéti típust elsőként végeztünk az országban, melyeket azóta rutin eljárásként alkalmazunk. A klinika szinte minden profiljának munkája mind hazai szinten, mind nemzetközileg elismert.

A jövőben a meglévő klinikai profilok szakmai lehetőségeinek további bővítése, javítása a fő cél. Bevezettük az ún. egynapos sebészeti ellátást, egy új egység létesítésével, ami a Sebészeti Klinika “B”-részlegében kapott helyet. A nagy hagyományokkal büszkélkedő transzplantációs repertoárt szélesítettük. Az élő-donor szervátültető programot elindítottuk.

A Sebészeti Klinika 2016. augusztus 31-től teljes kapacitással a Klinika 265 ágyas új épületében működik. Az egyetem legújabb klinikai tömbjében a sebészet 6 osztálya 105 ágyat foglal el. Így az Általános Sebészeti Osztály a harmadik emeleten, míg az Érsebészeti Osztály a másodikon, a Transzplantációs Centrum pedig a magasföldszinten kapott helyet. A klinika egynapos sebészeti osztálya nem költözött ide, ez az egység továbbra is az úgynevezett Nyugati Telephely (Sebészeti Klinika „B”-részleg, Szeged, Kálvária sgt. 57.) épületében maradt.