Az ESSO 38. kongresszusa

Nyomtatás
2018. október 10-12. között került megrendezésre az European Society of Surgical Oncology (ESSO) 38. kongresszusa Budapesten, a Kongresszusi Központban. A kongresszus házigazdája a Magyar Sebész Társaság Sebészeti Onkológia Szekciója és a kongresszus társelnöke Prof. Dr. Lázár György volt. A Társaság történetének egyik legsikeresebb rendezvénye volt a budapesti, több mint 30 országból 827 résztvevője volt a rendezvénynek, amelyre nem csak európai szakemberek, hanem Ázsiából, a Közel-Keletről, Észak- és Dél-Amerikából, sőt Afrikából is érkeztek vendégek.  A Magyar Sebész Társaság tagjai is nagy létszámban képviseltették magukat a kongresszuson, melyhez nagymértékben hozzájárult, hogy az SZTE ÁOK Sebészeti Klinika Klinikai Sebészet Fejlődéséért Alapítványa közel 30 embernek biztosította a részvétel támogatását.

A találkozón bemutatásra kerültek a sebészeti onkológiát érintő legmodernebb módszerek, és a legfrissebb klinikai tudományos illetve kísérleti eredmények is. Magyarországi kezdeményezésre megalakult a Central-Eastern European Breast Cancer Konzorcium, mely az emlőrák legmagasabb szintű ellátását szeretné támogatni, a középkelet-európai országokban.

A kongresszus befejezését követően az első visszajelzések is azt mutatják, hogy a budapesti találkozó az ESSO rendezvények közül az egyik legsikeresebb volt, mind tudományos színvonalát, mind a résztvevők számát tekintve, és egyben öregbítette a magyar sebészet tekintélyét.